Rasmus Mørke, Klejtrup

Dobbelt morder henrettet

Rasmus Mørke blev henrettet på en mark i Fristrup 5. januar 1895.

Det er mere end 125 år siden, at dobbeltmorderen Rasmus Mørke blev henrettet på Klejtrup Mark, lidt nordvest for selve Klejtrup by, nærmere betegnet på et stykke jord, som i dag tilhører Ejvind Faber, og er beliggende Ånsbjergvej nr. 30. Ejvind Faber har markeret det nøjagtige sted på marken med en pæl.

Henrettelsen, som fandt sted på den bidende kolde januardag, var den endelige kulmination på et voldsomt og blodigt dobbeltmord på detaillist Peder Pedersen og dennes karl Anders Bødker i sommeren 1879. Henrettelsen af Rasmus Mørk var den næstsidste offentlige henrettelse i Danmark, og der var derfor meget stor offentlig opmærksomhed herom. På samme tid var der i den danske befolkning en stigende modstand mod dødsstraf, som mange ønskede afskaffet.

Dette øgede naturligvis også opmærksomheden og fokus på begivenheden i Klejtrup, og i lang tid bagefter hvilede der en lidt trykket stemning over byen og området - måske fordi forbrydelserne ikke var helt så sort/hvide, som de siden er kommet til at fremstå, og fordi man godt har været klar over, at der som oftest er flere sider af samme sag. 

Rasmus Mørke hed egentlig Rasmus Pedersen, men da han var født i nærheden af byen Mørke, fik han tilnavnet Rasmus Mørke, eller Rasmus Pedersen Mørke. Han blev født den 27. september 1841 som søn af husmand Peder Jensen Kok og hustru Karen Rasmusdatter. Rasmus var den mellemste af tre drenge, og om faderen står der i den lokale kirkebog: "Manden (Rasmus' far, red.) er til straf for tyveri i slaveriet i København."

Du kan læse mere om Rasmus Mørkes historie her.


Finder du fejl eller mangler, venligst skriv til os på vibland@vibland.dk

Adresse

Ved Ånsbjergvej 30, Fristrup, 9500 Klejtrup

Oplev aktiviteter

Historie