Jens Langknivs Hule

Jens Langknivs hule i Langdyssen

Jens Langknivs Hule er en langdysse i Ulvedal Plantage, den er 36 meter lang og 7,5 meter bred og med to stengrave såkaldte hellekister beliggende i dyssens nordøstlige side.

Navnet Jens Langknivs Hule stammer fra sagnene om Jens Langkniv, der omkring år 1600 holdt til i Midtjylland, ifølge overleveringen skjulte han sig i gravhøjen. Det er især Jeppe Aakjær og Steen Steensen Blicher, som i 1800-tallet har været med til at forme de historier, som endnu i dag fortælles om Jens Langkniv. Røverhistorierne om Jens Langkniv blev også viderefortalt mand og mand imellem på Den Jyske Alhede.

Sagnet om Jens Langknivs hule er, at denne opstod da Karup kirke blev bygget. Opførelsen af kirken gjorde troldene i Thorning meget vrede. Troldene kastede sten efter kirken for at ødelægge den. Men stenene var for tunge for troldene, så de kun nåede til Ulvedal. Og her ligger de endnu.

Læs om historien her

Vejbeskrivelse:

På Årestrupvej lige før den udmunder i Ulvedalsvej ligger på højre side en skovvej ved navn Fyrrehalevej. Denne vej fører ind i skoven til en lille parkeringsplads, hvorfra man kan gå de sidste 1200 meter til "Jens Langknivs hule". 


Finder du fejl eller mangler, venligst skriv til os på vibland@vibland.dk

Adresse

Årestrupvej > Fyrrehalevej i Ulvedal Plantage, Årestrup, Karup

Information

Oplev aktiviteter

Attraktioner og Vandreture- og gåture